lokalavdelning för Österåker-Östra Ryds församling, i Stockholms stift

lokalavdelning för Österåker-Östra Ryds församling, i Stockholms stift
Östra Ryds kyrka (fotograf: Jan Olov Sundström)

Sidor

tisdag 12 september 2017

Socialdemokraterna har städat efter sig, säger kyrkorådets ordförande.
Har man råkat städa bort Herren själv?

Socialdemokraterna har tappat bort det som är kyrkans egenart. Partiet ser kyrkan som ett exempel på en integrerad del av den svenska modellen. Man framhåller  arbetsgivaransvar och att öppna arbetsmarknaden för ungdomar. Man vill bli Sveriges bästa arbetsgivare. Och det är ju bra. Men kyrkan är mycket mer.

Foto Jan-Olov Sundström
Kyrkan har fått ett unikt uppdrag av vår Herre, att vara Bedjande, Förkunnande, Tjänande och Missionerande. Därför är vi skyldiga att agera när antalet gudstjänster halveras och likaså besökare. Men inte ett ord om detta från Socialdemokratiska partiet, inte en enda idé om hur utvecklingen ska vändas.

Kyrkan ska vara där människorna är. Därför är vi skyldiga att förrätta gudstjänster även i Ö Ryds kyrka. Det är där invånarna i sydvästra delen av pastoratet behöver en levande kyrka, inte ett konstmuseum.

Ungdomarna är kyrkans framtid. Tack och lov har vi idag en bra barn- och ungdomsverksamhet. Men partiet har inte nämnt ett ord om hur arbetet med ungdomar efter konfirmationen ska intensifieras. Eftersom det handlar om vår framtid vill vi inrätta ett ungdomsråd som stöd för utveckling av ungdoms-verksamheten.

Socialdemokraternas ledning har varit enbart förvaltande. Man har behövt städa upp efter sig själv.Men det räcker inte med en passiv förvaltning när kyrkan konfronteras med ödesfrågor om framtiden.

För övrigt håller vi med om att kyrkan är till för ALLA, inte bara för regelbundna gudstjänstbesökare. Men den ska styras av engagerat kyrkfolk.


Vi behöver en djärvare men mindre politisk kyrka. Kyrkan ska inte vara en del av den stora socialdemokratiska rörelsen. Kyrkan ska vara fri att forma sitt budskap.Vi har viljan, idéerna och kunnandet för att styra utvecklingen rätt. Därför behövs vi.

Ingela Gardner Sundström               Gunnar Hallberg                          Mert Lepik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar