lokalavdelning för Österåker-Östra Ryds församling, i Stockholms stift

lokalavdelning för Österåker-Östra Ryds församling, i Stockholms stift
Östra Ryds kyrka (fotograf: Jan Olov Sundström)

Sidor

fredag 15 september 2017

Partipolitisk biskop

I Stockholm har vi en socialdemokratisk biskop, Eva Brunne. Självklart har en biskop – precis som alla andra människor – rätt till en politisk uppfattning. Det är bara det att hon inte bör uttala sig partipolitiskt eftersom kyrkan är en trosgemenskap – inte en åsiktsgemenskap.
Mot den bakgrunden är det minst sagt förvånande att biskopen twittrar  följande till Stefan Löfvén  efter IT-skandalen i Transportstyrelsen och regeringen:
”Tack Stefan Löfvén för ditt starka och tydliga ansvarstagande”. Vi var nog många som kunde tänkt oss en helt annan hantering av skandalen.
På en fråga i Aktuellt häromkvällen sa biskopen att hon inte alls förstod varför folk hade blivit upprörda över hennes uttalande och hon påstod att när en biskopskollega twittrat till en borgerlig.  partiledare så var det minsann ingen som blev upprörd. Nej just det. För så här twittrade den biskopen:
”Jubel för @annieloof som med starkt patos talar evangelium – motfrämlingsfientlighet, rasism och intolerans.”
Men är det inte just evangelium som är grunden för den kristna kyrkan och är det inte just det vi ska tala om?
Och visst är det fantastiskt att Eva Brunne inte ser skillnaden på sin partipolitiska gratulation och Fredrik Modéus  kristna kommentar.

Lögn och felaktigheter

För övrigt kan jag notera att vår nuvarande kyrkorådsordförande sprider ryktet att om Borgerligt alternativ vinner valet så ska vi lägga ner samtalsakuten. Jag vet inte var han har fått detta ifrån. Något sådant har överhuvudtaget inte diskuterats, än mindre föreslagits. Men visst är det konstigt  att man försöker vinna anhängare genom att ljuga om andra.
Han påstår också att skälet till att antalet gudstjänster har halverats beror på att Borgerligt alternativ inte velat anställa präster beroende på sammanläggningen mellan våra två församlingar. Det är en mycket konstig historieskrivning. Minskningen av antalet gudstjänster har skett mellan åren 2008 och 2016. Det framgår av församlingens senaste årsredovisning. Vad som hänt i år vet vi ännu inte för den statistiken är av naturliga skäl inte klar. Och påståendet att vi inte vill anställa präster är också felaktigt. Det vi har sagt är att man inte ska fastanställa någon i avvaktan på att den nya organisationen för pastoratet är klar. Under tiden kan man bara anställa människor på vikariat. Så inte heller detta är sant.  Men faktum kvarstår. Antalet gudstjänster och gudstjänstbesökare har halverat under de senaste åtta åren.

Ingela Gardner                                                                                              

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar